11 december 2017

De ene brandblusser is de andere niet

Om brand te bestrijden denk je waarschijnlijk ook direct aan de typische rode brandblusser. Toch zijn er verschillende soorten brandblusapparaten die afhankelijk van de brand efficiënter zijn dan de andere.

CO2-snelblusser

Voor een CO2-snelblusser mag de blusafstand max. 1,5 meter zijn. Niet geschikt voor brand klasse A – wat staat voor vaste stoffen. En laat dit nu het merendeel van de materie zijn die in de woning aanwezig is. Bij gebruik ken je vrieswonden oplopen, de temperatuur bedraagt -78°C. Een CO2- blusser veroorzaakt het minste schade aan de woning omdat deze de zuurstof wegneemt.

Poederblusser

Een poederblusser is goed voor bluswerk tot op 4 meter. Poeder neemt geen zuurstof weg maar grijpt in op de chemische reactie van een brand waardoor die kan uitdoven. Deze blusser is daarom bruikbaar is voor elk type brandhaard. Een poederblusser kan voor klasse ABC-materialen gebruikt worden. Nadeel van dit blusmiddel is dat deze veel schade kan toebrengen.

Schuimblusser

Een schuimblusser maakt gebruik van water, waardoor deze elektrisch geleidend kan werken. Het is niet aan te raden deze blusser te gebruiken bij hoogspanning. het schuim zal de brandhaard insluiten zodat deze gestopt wordt. Bijkomend effect is dat deze zorgt voor koeling.

Vragen of problemen? Uw Security expert geeft graag advies.

brandblusser

Recente blogberichten

Camera
16 juli 2018
Wat zegt de wet?
Lees meer
Oorzaken woningbrand
06 juli 2018
De 5 meest voorkomende oorzaken van woningbrand
Lees meer
08 juni 2018
Op vakantie? ontdek onze 6 tips voor een ‘no-tech’ inbraakveilig huis.
Lees meer

Woningbranden komen jammer genoeg vaker voor dan je denkt. Daarom bieden we iedereen een gratis rookmelder aan inclusief installatie.