15 november 2018

Hoe herken je een CO-vergiftiging?

Tijdens de wintermaanden bereiken we een piek van CO-vergiftigingen. Ieder jaar worden er 1.000 slachtoffers in het ziekenhuis opgenomen. Koolstofmonoxide komt vrij bij een slechte verbranding van brandstoffen zoals gas, hout, mazout, kolen of petroleum. Het is een gas zonder kleur, zonder smaak en zonder geur. Een CO-vergiftiging kan je herkennen aan onderstaande symptomen.

  • Hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, braakneigingen: deze klachten komen bij meerdere mensen gelijktijdig voor. 
  • Klachten doen zich steeds voor in dezelfde omstandigheden. Bijvoorbeeld tijdens het nemen van een douche of bij het verwarmen van de kachel. 
  • Er is abnormaal veel condensatie en vocht in huis. 
  • Er zijn gele in plaats van blauwe vlammen te zien bij de gasbrander. 
  • Er is roetafzetting rond gasgeisers op de muur of plafond. 
  • Klachten verminderen als er verlucht wordt of als je naar buiten gaat. 

Een CO-melder van Security expert waarschuwt je op tijd voor de aanwezigheid van koolstofmonoxide. Blootstelling aan een lage concentratie gedurende een lange periode kan immers al fataal zijn. Neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze installateurs!

Recente blogberichten

Camera
16 juli 2018
Wat zegt de wet?
Lees meer
Oorzaken woningbrand
06 juli 2018
De 5 meest voorkomende oorzaken van woningbrand
Lees meer
08 juni 2018
Op vakantie? ontdek onze 6 tips voor een ‘no-tech’ inbraakveilig huis.
Lees meer

Woningbranden komen jammer genoeg vaker voor dan je denkt. Daarom bieden we iedereen een gratis rookmelder aan inclusief installatie.