14 juni 2017

Tip: ben jij je bewust van de gevaren in jouw huis?

De vijf meest voorkomende oorzaken van woningbrand


Nog steeds zijn de meeste woningbranden te wijten aan accidentele oorzaken zoals roken, koken, kaarsen … Naast deze onvoorzichtigheid van mensen is er een opvallende stijging van elektrische apparaten die door overbelasting brand veroorzaken. Vooral apparaten voorzien van batterijen die men moet opladen. Dat dit vooral ’s nachts gedaan wordt, is een slechte gewoonte met een soms slechte afloop tot gevolg.

Tijdens het slapen

Meer dan de helft van de slachtoffers laten het leven in het weekend en dan vooral ’s avonds of in de ochtend. De meeste sterven dus in hun slaap, waarschijnlijk omdat ze de brandhaard niet op tijd ontdekten. Je geurzin werkt namelijk niet als je slaapt! Een rookmelder in de slaapkamer is dus geen overbodige luxe.

Risicoplaatsen

De grootste risicoplaatsen in huis zijn de keuken, de ruimtes waar zware energieverbruikers zoals wasmachine en droogkast staan en de ruimtes waar smartphones, tablets, elektrische fietsen en andere elektrische apparaten worden opgeladen.

De top 5

  1. Brandende sigaret
  2. Pan/kookpot/friteuse
  3. Wasmachine/vaatwasmachine/koelkast
  4. Smartphones/tablet
  5. Elektrische motoren (fietsen, ziekenhuisbedden)

Vraag gerust gratis advies aan een Security Expert in jouw buurt. En vraag ook jouw gratis rookmelder aan.

woningbrand

Recente blogberichten

07 mei 2021
5 tips om je huis goed te beveiligen
Lees meer
20 april 2021
Veilig op het internet: hoe bescherm je je kind online?
Lees meer
04 maart 2021
Wat te doen bij inbraak?
Lees meer

Woningbranden komen jammer genoeg vaker voor dan je denkt. Daarom bieden we iedereen een gratis rookmelder aan inclusief installatie.